Leszek Balcerowicz

• Leszek Balcerowicz: Politykę Glapińskiego oceniam źle, nie wiem, czy działa z własnego przekonania, Wirtualna Polska

Leszek Balcerowicz: Politykę Glapińskiego oceniam źle, nie wiem, czy działa z własnego przekonania, Wirtualna Polska | 2021-01-07

Czy Narodowy Bank Polski jest niezależny? Na to pytanie odpowiadał w programie "Money. To się liczy" prof. Leszek Balcerowicz, przewodniczący Rady FOR, były wicepremier i minister finansów. - To jest szersze pytanie: czy w państwie PiS mogą istnieć niezależne instytucje, czy też taka jest sytuacja, w której decyzje faktycznie podejmowane są w jednym ośrodku, a realizowane przez osoby, które należą do jednego wielkiego układu polityczno-partyjno-państwowego. Nie wiem, czy szef NBP Adam Glapiński działa z własnego przekonania, czy w porozumieniu z prezesem PiS Jarosławem Kaczyńskim, ale jego politykę oceniam źle - powiedział.

• Leszek Balcerowicz: Nie uważam, że zagrożone jest państwo prawa, Onet

Leszek Balcerowicz: Nie uważam, że zagrożone jest państwo prawa, Onet | 2021-01-07

Leszek Balcerowicz był gościem Renaty Kim w "Onet Opinie". W programie rozmawiano na temat zamieszek w Stanach Zjednoczonych. - Te wydarzenia są poruszające. To pokazuje, do czego może prowadzić odgórna oficjalna propaganda kłamstwa i napuszczania jednych na drugich. Trump robił to do tego stopnia, że Twitter zablokował jego wpisy - powiedział Balcerowicz.